Chemisch nikkel

Veelzijdige coating met bijzondere eigenschappen
CZL Tilburg biedt met zijn hoogontwikkelde proces van stroomloos vernikkelen al tientallen jaren de garantie op een uiterst gelijkmatig verdeelde fosfor nikkellaag. Stroomloos vernikkelen is een chemisch proces waarbij een oppervlak wordt voorzien van een deklaag bestaande uit nikkel en fosfor.
Deze deklaag, ook wel bekend als chemisch nikkel of electroless nickel, wordt onder andere toegepast op technisch hoogwaardige componenten en machine delen. Het grote voordeel van stroomloos nikkel ten opzichte van stroomvoerende (galvanische) processen is de gelijkmatige verdeling van de laag. Deze uniforme laagdikte heeft een hoge maatnauwkeurigheid, tot in micronbereik als gevolg. Het stroomloos nikkelproces van CZL Tilburg beheerst de fosforconcentraties in deze legering als geen ander. Daarmee zijn de gewenste eigenschappen zoals corrosiebescherming, slijtvastheid en mechanische bewerkbaarheid gewaarborgd.

Hoog- en middenfosfor
CZL Tilburg voert diverse type stroomloos nikkellagen waaronder het hoog- en middenfosfor. Een hoogfosfor nikkellaag heeft een fosforgehalte van 10-12%, is niet magnetisch en heeft een superieure corrosiewering. Middenfosfor nikkel heeft een fosforgehalte van 6-9%, is corrosiewerend, ferromagnetisch en is multifunctioneel inzetbaar. CZL Tilburg kan stroomloos nikkel op vrijwel elk basismateriaal aanbrengen zoals staal, roestvast staal, gietijzer, aluminium, messing, koper en brons.

Hard en slijtvast
Stroomloos nikkel heeft, zonder verdere nabehandelingen, een goede hardheid en een hoge slijtvastheid. Door een speciale warmtebehandeling, die wij voor u kunnen uitvoeren, is CZL Tilburg in staat de hardheid nog verder op te voeren. U mag daardoor de nikkellaag zien als een serieuze vervanging van andere slijtvaste coatings.

Duplexlagen nikkel-hardchroom
CZL Tilburg biedt de mogelijkheid om een stroomloos nikkellaag te combineren met een hardchroomlaag als toplaag. Hierdoor wordt een maatvaste laag verkregen met de corrosiewerende eigenschap van nikkel en de superieure slijtvastheid van een hardchroomlaag.

Mogelijkheden
Naast de productiefaciliteit voor enkelstuks, seriewerk en prototype biedt CZL Tilburg de mogelijkheid tot 24-uurservice en het vernikkelen volgens speciale normen zoals AMS 2404, AMS 2405 en MIL-C-26074.

In onze productielijn kunnen we producten stroomloos vernikkelen met een maximale lengte van 1800 mm en een gewicht van < 1000 kg.

Cleanroom verpakken ISO klasse 7
Met de ingebruikname van onze nieuwe cleanroom kan CZL Tilburg vanaf heden ook uw producten cleanroom verpakken.

  • vernikkelen1

  • vernikkelen2

  • vernikkelen4

  • vernikkelen6

  • vernikkelen7

Technische specificaties

Toepassingen
Zuigerstangen
Machinedelen
Gereedschappen
Luchtlagers
Tandwielen
Ventielen
CompressorenVerdeelblokken
Geleidingen
Matrijzen
Pompen
Vacuümdelen
Cleanroom equipment
Laboratoria
Instrumenten
  Industrieën
Algemene machinebouw
Hydraulica
Luchtvaart en ruimtevaart
Medical
Farmaceutica
Automotive Petrochemie
Halfgeleider
Kunststofindustrie
Textiel
Levensmiddelen
Off-shore
Spuitgietmatrijzen
Landbouw
    Laag Midden Hoog
Laagdikte : 1-100 µm 1-100 µm 1-100 µm
Fosforgehalte (gew.) : 1-3% 6-9% 10-12%
Hardheid :   520 HV
1000 HV*
520 HV
Corrosiebescherming :   Goed Excellent
Magnetisch : Ferro-magnetisch Ferro-magnetisch Nee
Slijtvastheid : Goed Goed  
Substraten o.a. : Staal, RVS, gietijzer, aluminium, koper, messing, brons
Procestemperatuur : Max 90ºC Max 90ºC Max 90ºC
Speciale normen o.a. : AMS 2404F AMS 2404F AMS 2404F
Gewicht : 1.000 Kg 1.000 Kg 1.000 Kg
* Na warmtebehandeling

©CZL Tilburg BV Oppervlaktetechnieken Alle rechten voorbehouden.   Website door: Epulz reclame